Silkeruten med Tove Iren & Annlaug

25 mai 2010 setter Tove Iren og Annlaug seg på flyet til Istanbul, det markerer starten på en 3 mnd lang reise langs Silkeruten. Turen vil ta oss fra Istanbul i Tyrkia gjennom Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgizstan, Kina, Tibet, og til Kathmandu i Nepal. Sammen med max. 18 andre deltakere vil vi ta oss frem i en Mercedes Benz (en krysning mellom en jeep og en buss), eller som det britiske reiseselskapet Dragoman kaller den - "a truck". I ekte overland stil skal vi kjøre silkeruten, og bo i telt, yurt, hos familier og på hotell.

søndag 18. juli 2010

Khiva



... historisk kjente Khiva er ulikt andre byer i sentral Asia bevart i sin helhet. Ulempen med det er at hele byen er omgjort til et museum, og så ryddig og ren at atmosfæren mellom de gamle bymurene neste er borte. Men tar du deg en tur i de mange smugene etter nattefall er atmosfæren og sjarmen tilbake, så vel som de flotte silhuettene mot nattemørket. Tove hadde feriemage de to dagene vi besøkte byen, og såg mest innsiden på hotellrommet, mens Annlaug måtte utforske byen alene. Og utforske hele byen på en dag er ingen problem, avstanden innen for bymurene er korte.

Uzbekistan



... er ’double-land locked’. Det betyr du må igjennom to land i alle retninger for å komme til havet. Landet har tre historiske silkerute byer, som i sin tid knyttet Kina og Persia sammen; Khiva, Bukhara, Samarkand. Vi var heldige og fikk besøke alle samt den moderne hovedstaden Tashkent. Uzbekistan som sine andre naboland ble uavhengig i 1991 etter oppløsningen av Sovjetunionen, da ble landets første president Karimov valgt. Han skulle sitte i max. to fem års perioder, den tiden er over og han er nå nummer 4 på listen av verdens verste diktatorer. Kanskje vil hans datter Gulnara ta over en dag. Hun er god for ti talls millioner dollar og eier det meste i Uzbekistan, hun er mote designer og sanger. Hun eier sin egen radiokanal som flittig spiller hennes sanger, hun var tidligere gift med direktører for coca cola i landet, men ble skilt og i de neste to årene solgte ikke coca cola noe i Uzbekistan :-) Vår guide Jalol sa det så fint: "Jeg må reise ut av ladet for å lære om landet mitt, for i Uzbekistan får vi kun vite det som er positivt om landet". Jalol gav oss et godt bilde av Uzbekistan både på godt og vondt. Landet er langt fra demokratisk, men med sine unge alder og sine utfordringer, har vi lært at demokrati ikke alltid er svaret på alt.

lørdag 3. juli 2010

Yurt camp, Kyzylkum Desert, Uz





I Kyzylkum ørkenen like ved vest enden av Aidarkul Lake bodde vi i en Yurt. Der såg vi øgler, harer og heldigvis ikke oss, men noen andre en slange i Yurt'en.

Bukhara, Uzbekistan



På det koselige torget,Lyabi-Hauz, i den gamle byen i Buhkara, var andedammmen dekorert med en karavane kameler...søtt!

Søndagsmarked i Ashgabat




Søndags markedet i Ashgabat er et folkemylder, et organisert kaos, med alt av varer en kan tenke seg, fra sy maskiner til vaskepulver. For turister er nok delen med tepper, turkmen hatter (laget av sauepels) og antikk, den mest besøkte. Vi besøkte også "the livestock" market hvor de selger dyr - fra kyllinger til kameler. En eksotisk opplevelse.

Karakum camels




I ørkenen i Turkmenistan under et toalett stopp, dukket det opp en gjeng kameler over en bakketopp, som stille og rolig gikk forbi oss. Utrolig artig!