Silkeruten med Tove Iren & Annlaug

25 mai 2010 setter Tove Iren og Annlaug seg på flyet til Istanbul, det markerer starten på en 3 mnd lang reise langs Silkeruten. Turen vil ta oss fra Istanbul i Tyrkia gjennom Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgizstan, Kina, Tibet, og til Kathmandu i Nepal. Sammen med max. 18 andre deltakere vil vi ta oss frem i en Mercedes Benz (en krysning mellom en jeep og en buss), eller som det britiske reiseselskapet Dragoman kaller den - "a truck". I ekte overland stil skal vi kjøre silkeruten, og bo i telt, yurt, hos familier og på hotell.

lørdag 21. august 2010

Samarkand, Uzbekistan





Det meste av Samarkands attraksjoner er bygget av Timur, eller hans barnebarn. The Registan, er den største attraksjonen, og er en samling majestetiske, flislagte medrassas, med asur blå mosaikk. Stort og velproporsjonert er det byens juvel, og et av sentral Asias mest fantastiske syn. En sightseeing tur av hele byen sikret oss et besøk til de mest besøkte plassene. Vi begynte med Amir Timur masoleumet, Timurs siste hvilested. Han var en hærfører som kom fra en klan i nærheten av Samarkand. Etter oppløsningen av det Mongolske imperiet samlet han en hær og i ni år herjet han i sentral Asia, frem til 1395.
Det besøket som gjorde sterkest inntrykk på oss var Shahr-i-Zindah, en gate med gravkammer. Navnet betyr Tomb of the Kings. Den smale gaten med høye fasade vegger dekket i asur blå mosaikk, var et magisk møte. Samarkand var favoritt byen vår i Uzbekistan, og byen hvor vi kjøpte vårt persiske teppe, på Samarkand-Bukhara Silk Carpet Fabrikken. Eieren av fabrikken, Abdullahad, gav oss en full omvisning av fabrikken som er kjent for kun å bruke naturlige farger. Tove fikk seg et ull teppe med Turkmensk design, og Annlaug et lite silke teppe med islamsk design.
Et annet høydepunkt var den italienske restauranten Venezia, hvor vi fikk kjøpe pizza, et herlig avbrekk i den heller lite varierte uzbek kosten. Den består i hovedsak av suppe; nudler og grønnsaker, samt shaslik; grillspyd med kjøtt, servert med rå lok for å drepe bakteriene i maten :-)